Follower

Saturday, February 18, 2012

Ayam Kampung

Salam,

Dah lama betul tak cerita pasal core business. Mesti ada yang ingat saya dah tak buat lagi. Ayam Kampung masih tetap diteruskan. Cuma kali nie, saya tidak menternak lagi. Saya beli dari kawan-kawan yang menternaknya. Tapi tak lama lagi nak start harvest semula. Baru nie ayam banyak juga yang mati ada lebi kurang 10 ke 20 ekor. PUnca kematian mungkin disebabkan cuaca panas terik. SUhu petang mencecah 36 c. Sangat panas. Solution perbanyak minuman untuk ayam. Sekarang netting keliling reban dibuka semula. Sebab utamanya ialah habis semua rumput dan bau busuk. Nanti saya update gambar ayam.




UPDATE KOLAM MANCING

So beginlah rupanya benteng pertama telah dislide dan dipotong. Nanti bila hampir siap nak buat paip overflow dan paip air masuk LEpas tu baru boleh pagar dan siap sediakan kelengkapan untuk pondok, rumah pekerja, masuk elektrik dan sebagainya.





Monday, February 13, 2012

Renovate Laie

Salam,

Dah lama tak update pasal kolam nie. Maklum la kojap hujan, kojap paneh, kojap hujan kojap paneh. Huhuhuhu lemah. Tapi takpe. Sabar itu adalah suatu rahmat yang diturunkan oleh Allah kepada Hambanya. Tapi siapo lah den nie.... Keluasan kolam anggaran kasar lebar 200 Kaki dan panjang 450 kaki kot. Kedalaman kolam anggaran 6 ke 8 kaki. So oklah tak der la ikan paneh.

Hah yang buat pening kepala nie ikan yang nak dimasukkan tu. Anggaran kasar juga lebih kurang 4 ke 8 Tan kot. Gilooooooo banyak tu.... iyolah kalau masuk 1 tan baru 1000 ekor ikan. Itu pun kalau semuanya 1 Kilo. Takkan nak masuk ikan saiz 1 Kilo? Ok kalau masuk 3 Kilo saiz ikan, baru 333 ekor ikan yo. Kolam luas tu.... cam nor tu. Itu lah sobab eeehh kolam nie tak boleh buat copek-copek.

Tapi sekarang ada jentera baru masuk. Nak kasi slide dan shape balik gigi kolam tu. Tapi cantik larrr. Tunggu je la nanti. dah siap baru Den post gambar tu.